Veteményesekben a spanyol csiga az egyik legnagyobb fenyegetés!


Kategória:
Életmód, Élet

Létrehozva:
2020-09-17 10:59:00

Cikk írója:
Orbán Anita


Veteményesekben a spanyol csiga az egyik legnagyobb fenyegetés!

Egyre többen tapasztalják saját kertjükben, lakókörnyezetükben egy rendkívül invazív kártevő a „spanyol csiga” támadását.

Mi is ez az állat?

Olyan nagy méretű, sárga színű meztelen csigáról van szó, amelyet Európa 100 legagresszívebben terjedő, invazív állat fajába sorolnak. Angliában „új spanyol armada”-ként tartják számon.

Portugáliából indult, ahonnan Spanyolországon keresztül sorban „hódítja” meg az országokat.  3-4 éve jelent meg hazánk nyugati részén, a legnagyobb károkat a Délnyugat-Dunántúlon okozva.  Nem szereti a meleg, napos, száraz időt, így eddig a Duna-Tisza közén nem találkozhattunk vele, de az elmúlt évek időjárása olyan nedves útvonalakat hozott létre, amelyeken keresztül már Közép Magyarországot is meghódította. Néhány példány a Nyírségben is fellelhető már.

Néhány biológiai adat:

●   a többi meztelen csiga faj évi 100 petét képes lerakni, a spanyol csiga 400 db-ot,

●   az egyedsűrűsége képes elérni a m2-kénti 50 db-ot (ez megegyezik a sáskajáráséval.),

●   minden növényi és állati hulladékot elfogyaszt.

●   kannibalizmus jellemzi, minden más csigát és saját fajtársait is megeszi,

●   természetes ellensége nincs. Eleinte feltételezték, hogy a rókák és a sünök elfogyasztják, de sajnos (valószínűleg a rossz íze miatt) ez nem bizonyult valósnak. Eddig bizonyítottan csak a futókacsa eszi meg, ez azonban komoly invázió esetén nagyon keveset ér.

Talán nem sokan tudják, hogy nem csak az indiai futókacsa pusztítja a mindenféle csigát, hanem a pekingi kacsa is!

Védekezési lehetőségeink nagyon csekélyek a jelenlegi szerekkel, módszerekkel.

Mit lehet mégis tenni?

A régi vegyszerek hatásfoka nem túl jó és rendkívül mérgezőek. Ahol kiskertekben használják, ott sok kutya és macska esik mérgezés áldozatául, de a gyerekek sincsenek biztonságban.

Az olyan házi praktikák, mint a sózás, vagy meszezés helyileg ugyan hatékonyak lehetnek, de a környezetet, tehát saját kertünk talaját teljesen tönkreteszik.

A hagyományos ökológiai módszerek (csigacsapdák, fahamu, tojáshéjpor, kerti ruta, stb.) ilyen fokú invázió esetén nem nyújtanak védelmet, bár a gyérítés mindenképpen kedvező.

Létezik már egy valódi, hatékony és teljesen bio megoldás, ez azonban Magyarországon még évekig nem lesz legálisan elérhető, holott egész Európában elterjedten használják. Ez a NEMASLUG névre hallgató élő készítmény, amely kizárólag a csigákban élősködő mikro méretű fonalférgeket tartalmaz. Ezeket egyszerűen ki kell öntözni a fertőzött területre. Ott találkoznak az első csigával, amelyet elpusztítanak, majd a dögben felszaporodnak és kirajzanak. Így egy exponenciális szaporodási görbe szerint nagy területen teljesen kipusztítják a meztelen csigákat, majd azok eltűnésével maguk is kipusztulnak, hiszen nem marad táplálékuk.

Ez az Európában bevált, abszolút biotechnológia módszer a növényvédő szeres vegyipari lobbik és a magyar engedélyező hatóságok miatt nem lesz elérhető még legalább 3 évig hazánkban.

A rendszer úgy néz ki, hogy annak a cégnek, amely forgalmazni szeretné ezt az Európában engedélyezett teljesen ökológiai terméket ugyanolyan eljáráson kell keresztülvinnie, mintha az egy fejlődő országból érkező ismeretlen mérgező vegyszer lenne. Ennek a díja sok millió forint, a várakozás pedig több év. Jelenleg nincs ilyen cég, amely ezt be tudja, illetve akarja vállalni. Természetesen a mérgező csigaölőket forgalmazó vegyipari cégek minden módon akadályozzák ezt a folyamatot, hogy el tudják adni készleteiket. Véleményem szerint a civil szféra nyomása segítene az engedélyezési eljárás könnyítésében.

Addig is marad az a megoldás, hogy a hobbikertészek megpróbálják zsebben behozni nyugat-európai gazdaboltokból…

Ez a mediterrán faj a nagy hideget rosszul tűri, így reménykedhetünk, hogy egy kemény tél megtizedeli az idén felszaporodott állományt, ellenkező esetben egyes régiókban nem marad házi veteményes!